Založ si blog

Obmedzenie poslaneckej imunity – áno alebo nie?

Pojem poslanecká imunita

Imunitu poslancov Národnej rady SR upravuje čl. 78 Ústavy SR.  Funkciou imunity je, aby znemožňovala zásahy do rokovania parlamentu zo strany výkonnej alebo súdnej moci a aby poslanci boli pri rozhodovaní /o zákonoch/ a pri prejavoch v parlamente nezávislí a nedotknuteľní. K imunite poslancov sa vyslovil aj Ústavný súd Slovenskej republiky. V odôvodnení rozhodnutia II. ÚS 76/99 okrem iného uviedol: ,,V tejto súvislosti poznamenávame, že ,,poslanecká imunita“ aj napriek bežne používanému adjektívu tohto pojmu nie je právom poslanca. Nie je ani jeho osobnou beztrestnosťou. Podstatou, zmyslom a cieľom ,,poslaneckej imunity“ je ochrana zákonodárneho zboru za tým účelom, aby tento orgán mohol nerušene plniť svoju funkciu. Účelom imunity je teda zabezpečenie funkcie zákonodárneho zboru a nie osobná sloboda poslanca“

Obmedzenie poslaneckej imunity

Táto téma je veľmi obľúbená pred voľbami do NR SR a zneužíva ju mnoho politických strán na svoj osobný prospech, za účelom získania, čo najväčších preferencií vo voľbách. Obyčajní ľudia, ktorý sa nezaoberajú problematikou poslaneckej imunity tieto ich slová alebo takpovediac nezmysly o obmedzení hltajú. Rád používam výraz ,,hrajú divadielko pre voličov“.

V súčasnosti rokuje Národná rada Slovenskej republiky na túto tému, pričom pripomeniem, že takýto návrh bol v parlamente mnohokrát a mnohokrát z toho nič nebolo. Súčasná koalícia sa snaží obmedziť poslaneckú imunitu do takej miery, že poslancovi ostane iba vnútorná imunita – idemnita, čiže nebude trestne stíhaný za výroky prednesené pri výkone funkcie poslanca v NR SR. Vládne strany majú problém s vonkajšou imunitou, ktorá sa vzťahuje na činy, ktorých sa poslanec dopustí mimo funkcie poslanca, čiže priestupková a trestnoprávna imunita.

Prečo NIE?

Parlamentarizmus je spôsob uskutočňovania výkonu moci v štáte a poslanci sú zástupcovia občanov a to, čo súvisí s imunitou je ochrana parlamentarizmu ako systému nositeľa moci pred výkonnou mocou. Občania SR si musia uvedomiť, že obmedzením poslaneckej imunity do takej miery ako to navrhuje súčasná koalícia môže nastať vážne ohrozenie ochrany zákonodárneho zboru ako aj demokracie samotnej na Slovensku. Uvediem príklad, ktorý môže nastať po zúžení imunity a je dosť reálny a aj vyvolávajúci úsmev na tvári, že v tejto dobe plnej slobody a demokracie sa takýto prípad stal. Po padnutí imunity môže ktorýkoľvek policajt na 48 hodín zadržať poslanca. Ak zadrží troch poslancov, tak potom ako bude vyzerať hlasovanie v NR SR? Vrátim sa k prípadu, ktorý sa stal v Českej republike, kde poslanec Sládek bol zatknutý a na základe toho, že bol zatknutý jedným hlasom prešiel prezident, čo len potvrdzuje, že táto doba je náchylná k porušovaniu demokracie a môže byť pre nás Slovákov ako odstrašujúci element, že imunitu máme zachovať.

Na záver zdôrazňujem: ,,imunita nie je výsada ani osobná sloboda poslanca, ale je to inštitút, ktorý chráni parlamentarizmus, resp. demokraciu“.

Hlavný kontrolór obce Terchová

09.06.2016

Hlavným kontrolórom obce Terchová je Ing. Ján Krištofík a dovolím si napísať, že je to kontrolór hlavne na papieri, čiže nič nekontrolujúci. Mnohí z nás kontrolu nemajú radi, prípadne sú k nej celkom ľahostajní, ale len do chvíle kým nie sme jej priamou účasťou. V momente keď nás osloví kontrolný správny orgán a vyčísli nám peňažnú pokutu, začneme sa [...]

Odchod najväčšieho starostu

22.04.2016

Drahí Terchovci, nedá mi Vás neosloviť pri takej udalosti, akou je pompézny odchod, skôr útek z bojiska nášho pána „najväčšieho“ starostu akého Terchová doposiaľ nosila a vodila po svojich kľukatých a hrboľatých chodníčkoch. Lebo ináč sa to akosi ani nedá pochopiť, po tých jeho veľkých prehláseniach a opisovaní múdrosti osobností z dejín svetovej [...]

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus

Dvaja ruskí vojaci sa priznali ku chladnokrvnej trojnásobnej vražde. Zabili starostku aj ich kolegu

26.04.2024 10:10

Páchatelia v snahe zamaskovať zločin telo poliali horľavinou a potom do domu vhodili granát, ktorého výbuch spôsobil požiar.

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 10:15

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

martinhanuliak

Vyštudovaný právnik. Mojím mottom je : "Nech každý z nás je dnes lepší, ako bol včera, a vlasť naša bude veľká a slávna". M. R. Štefánik

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 7969x
Priemerná čítanosť článkov: 2656x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy