Založ si blog

Hlavný kontrolór obce Terchová

Hlavným kontrolórom obce Terchová je Ing. Ján Krištofík a dovolím si napísať, že je to kontrolór hlavne na papieri, čiže nič nekontrolujúci. Mnohí z nás kontrolu nemajú radi, prípadne sú k nej celkom ľahostajní, ale len do chvíle kým nie sme jej priamou účasťou. V momente keď nás osloví kontrolný správny orgán a vyčísli nám peňažnú pokutu, začneme sa zaujímať o príčinu penalizácie a v samotnej mysli prepočítavame, čo sme si mohli dopriať za tieto peniaze. A práve v tom spočíva samotný význam kontroly v samospráve, t.j. s predstihom upozorňovať na možné nedostatky, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť rozvoj obce  v neprospech jej občanov, resp. schopnosť zabrániť vysokým sankciám obce.

Naši obecní poslanci majú v tejto veci zaslepené oči a nechcú počúvať vecné argumenty, pretože nejeden raz som vyzdvihoval pred obecným zastupiteľstvom dôležitosť hlavného kontrolóra, ktorého úlohou je nezávislá kontrola dodržiavania zákonov a hospodárenia obce. Ak je kontrolór skutočne nezávislý a vykonáva svoju prácu zodpovedne a svedomite, môže zabrániť mnohým pochybeniam zo strany samosprávy. Ide o funkcionára obce, ktorý môže odhaliť, resp. zabrániť plytvaniu verejných zdrojov, porušovaniu zákonov a ignorovaniu pravidiel. V skratke zasiahne práve tam, kde obec má najväčšie nedostatky a kde je najzraniteľnejšia. Ako príklady uvediem neoprávnene navýšenie finančných prostriedkov v oblasti školstva za roky 2013 a 2014 vo výške 253 800 € (obecný dlh) a nedostatky, ktoré zistil Najvyšší kontrolný úrad SR pri kontrole zameranej na hospodárenie s obecnými bytmi. Zároveň by sme boli ušetrení od emocionálneho slovíčka bohužiaľ nášho pána „najväčšieho“ starostu v jeho článku – Ako sme v Terchovej gazdovali. Na margo k hospodáreniu našej obce sa isto v budúcnosti vyjadrím.

Hlavný kontrolór v dnešnej dobe musí byť pružný a flexibilný. Súčasná, neustále sa meniaca legislatíva si vyžaduje promptné reagovanie a takýmito vlastnosťami náš kontrolór bohužiaľ nedisponuje. Chybné rozhodnutie obce alebo starostu môžu mať trestnoprávne i finančné následky aj bez zlého úmyslu.

Na záver ešte spomeniem nášho najspravodlivejšieho a najčistejšieho v spojení s hlavný kontrolórom. Všetci vieme,  že kontrolór je jeho švagor a ako som v úvode naznačil ide o kontrolóra len na papieri. Minulý rok som sa domáhal sprístupnenia vybraných informácií o činnosti hlavného kontrolóra obce Terchová a „čuduj sa svete“, dokumenty s argumentmi zobrala povodeň. Spomínané dokumenty o jeho činnosti sa nachádzali v kancelárii lanovej dráhy vo Vrátnej, v ktorej pôsobí náš pán kontrolór ako riaditeľ súkromnej firmy. Otázka znie: Čo tam robili obecné dokumenty ? Samozrejme zase pomohla povodeň. Spojenie starostu s hlavným kontrolórom som vždy chápal ako stret záujmov, čiže „krytie si chrbtov navzájom“. Myslím si, že viem o čom píšem, lebo na Terchovej mi možno omnoho viac záleží ako týmto pánom. Treba ľuďom otvoriť oči, veď transparentnosť v Terchovej je nateraz len hudba budúcnosti. Zverejňovanie faktúr a verejných obstarávaní je v plienkach a ak sa faktúry už zverejnia, treba sa zamyslieť nad ich obsahom a výškou sumy. Sumy treba vynásobiť konverzným kurzom slovenskej koruny k euru a už sa bavíme o miliónoch. Treba apelovať na naše zastupiteľstvo za čo dvíha ruky. Občanom by pomohlo, keby bývalý starosta dodržal svoj predvolebný sľub, ohľadom vysielania obecného zastupiteľstva prostredníctvom káblovej televízie či internetu, aby ľudia videli, za čo sa dvíhajú ruky a kto ich dvíha.

Odchod najväčšieho starostu

22.04.2016

Drahí Terchovci, nedá mi Vás neosloviť pri takej udalosti, akou je pompézny odchod, skôr útek z bojiska nášho pána „najväčšieho“ starostu akého Terchová doposiaľ nosila a vodila po svojich kľukatých a hrboľatých chodníčkoch. Lebo ináč sa to akosi ani nedá pochopiť, po tých jeho veľkých prehláseniach a opisovaní múdrosti osobností z dejín svetovej [...]

Obmedzenie poslaneckej imunity – áno alebo nie?

08.10.2010

Pojem poslanecká imunita Imunitu poslancov Národnej rady SR upravuje čl. 78 Ústavy SR. Funkciou imunity je, aby znemožňovala zásahy do rokovania parlamentu zo strany výkonnej alebo súdnej moci a aby poslanci boli pri rozhodovaní /o zákonoch/ a pri prejavoch v parlamente nezávislí a nedotknuteľní. K imunite poslancov sa vyslovil aj Ústavný súd Slovenskej republiky. V [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

martinhanuliak

Vyštudovaný právnik. Mojím mottom je : "Nech každý z nás je dnes lepší, ako bol včera, a vlasť naša bude veľká a slávna". M. R. Štefánik

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 7970x
Priemerná čítanosť článkov: 2657x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy